Op woensdag 9 juni zijn onze twee stagiaires, Sonja en Anousha, daklozen gaan ontmoeten door hen 20 maaltijdmanden met hygiëneproducten aan te bieden. Misschien heb je onze stories al gezien op onze sociale netwerken (zo niet, bekijk ze dan hieronder). En in deze blog willen Sonja en Anousha de filosofie achter hun sociaal project toelichten.
Circulariteit
Net als de leden van Konligo geloven we dat circulariteit een van de sleutels is om de wereld van morgen te bouwen. We vinden dit zo belangrijk dat het een keuzecriterium was in onze zoektocht naar een stageplek. Ten tweede, wat vooral belangrijk is, is de circulariteit in ons dagelijks leven. Dit begint al bij onze consumptie van de zogenaamde “necessities“. U kent ze vast wel sinds de sanitaire crisis; het gaat om algemene voedingsproducten, hygiëneproducten, schoonmaakproducten, enz. Inderdaad, door voedselverspilling te vermijden, door een product te gebruiken dat het minst bewerkt is, met een minimum aan ingrediënten, een minimum aan verpakking en dat dicht bij huis komt, neemt u al deel aan een duurzaam model voor de planeet.
Voor ons sociaal project leek het ons dan ook logisch met deze waarde rekening te houden. Dit heeft geresulteerd in het gebruik van voedsel uit de anti-afval voedselketen en de creatie van hygiëneproducten met weinig verpakking en weinig ingrediënten, die zelf afkomstig zijn van een biologische en duurzame buurtwinkel, Natural Corner.
Solidariteit met de daklozen
Begin mei bood Konligo ons de kans aan elk van ons om ons eigen solidariteitsproject te organiseren. Het leek ons beiden vanzelfsprekend om dit samen te doen en om onze ideeën en krachten te bundelen. Alvorens de ins en outs te bepalen, hadden we een thema nodig dat onze waarden en verwachtingen zou combineren! Helaas was het vanzelfsprekend… Sinds onze aankomst in Brussel maken we elke dag gebruik van het openbaar vervoer en zijn we veel daklozen tegengekomen. Daarom hebben we besloten om voor hen een maaltijdmand te maken, samen met hygiëneproducten, en om hen te gaan ontmoeten.
Omdat we de wereld van de daklozen niet kennen, leek het ons essentieel om dichter bij de ervaren mensen te komen. Dit is waar de vereniging Rolling Douche om de hoek komt kijken, aangezien zij onze buren zijn in het Circularium. Rolling Douche biedt een mobiele hygiënedienst aan, in de originele vorm van een motorhome speciaal uitgerust met degelijke sanitaire voorzieningen. Deze vereniging van werkers en vrijwilligers is elke week aanwezig op drie vaste plaatsen in Brussel. Toen we hen ontmoetten, vertelden ze ons over de producten die nodig zijn en ontbreken in hun missie: scheermesjes, deodorant, producten voor de vrouwelijke hygiëne. Deze informatie heeft ons geholpen om onze manden voor te bereiden.
Het initiatief
Om deze manden te maken, deden we een oproep tot donaties door contact op te nemen met verschillende instanties: lokale winkels, warenhuizen zoals Carrefour, bedrijven die actief zijn in de strijd tegen voedselverspilling, en stichtingen zoals Humble Smile – een groep tandheelkundige en ontwikkelingsprofessionals die mondgezondheid en een gezonde glimlach voor iedereen promoten. De oproep tot donaties verliep in twee fasen. In een eerste fase hebben we contact opgenomen via e-mail of via een formulier dat door de entiteit ter beschikking werd gesteld. In een tweede fase zijn we naar de winkeliers gegaan.
Naast de giften wilden we ook enkele hygiëneproducten maken: zeep en shampoo. Hiervoor hebben we het door Konligo toegekend budget gebruikt en op woensdag 2 juni een workshop georganiseerd bij Circularium. We hebben geprobeerd de circulariteit te maximaliseren, door lege potten te gebruiken voor de shampoo en papieren muffinvormpjes als mallen/verpakkingen voor de zeep. Bovendien bestaan de producten elk maar uit 3 tot 4 ingrediënten. Deze ingrediënten kwamen van de lokale biologische en duurzame kruidenier, Natural Corner.
Op de dag zelf hebben we een 20-tal maaltijden (broodjes, gemengde salades, koude schotels, gebakjes, sinaasappelsap…) kunnen voorzien, samen met 25 zelfgemaakte shampoos, 30 zelfgemaakte zepen, 20 scheermesjes en 33 tandenborstel/tandpastakits. Dit eenmalige evenement was een moment van delen op alle niveaus. We hadden tijd om te delen, te lachen en te begrijpen wie deze mensen zijn. Deze ervaring van één namiddag toont aan dat we mensen gelukkig kunnen maken met kleine gebaren en dat we sociale ongelijkheden op ons niveau kunnen bestrijden door te delen.
De volgende dag hebben we ook nog een laatste donatie van Carrefour opgehaald (drie grote dozen maandverband en tampons, een twintigtal deodorants, tien conditioners, vochtinbrengende crèmes, zepen…) die we aan Rolling Douche hebben gegeven.
Hartelijk dank aan
- Aline en Audrey van Carrefour België, voor hun hulp bij het verkrijgen van de donatie van maandverband en tampons, deodorants, conditioners, vochtinbrengende crèmes, zepen…
- Aan het Zweedse bedrijf, The Humble Co..,
- Aan een bedrijf dat strijdt tegen voedselverspilling voor hun waardebonnen. Waardebonnen die ons in staat stelden kwaliteitsvoedsel te kopen bij lokale handelaars.
- Aan Natural Corner, voor hun commerciële gebaar over de producten die nodig zijn om zelfgemaakte biologische shampoos en zepen te maken.
- Aan de mensen die lege potten hebben gedoneerd of hebben deelgenomen aan de workshop.
Wist je dat?
Er niets eenvoudiger is dan je eigen shampoo maken, want je hebt maar 3 ingrediënten nodig: 100 mL vloeibare Marseille zeep, 100 mL kokosmelk en 20 druppels etherische olie naar keuze. Doe alle ingrediënten in een pot met een deksel, sluit het goed af en schud om de ingrediënten te mengen. Vergeet niet te schudden voor elk gebruik.
Houdbaarheid: ongeveer 1 maand.